Uusien isosten koulutus pyörähtää käyntiin syyskuun alusta. Olen toiminut isoskouluttajana vasta viime kevään ajan, mutta enemmän kokemusta minulla on itse isosena toimimisesta.  Siispä voin kertoa ”kokemuksen syvällä rintaäänellä”, että isoskoulutukseen kannattaa lähteä mukaan.

Isoskoulutuksen aikana nuori astuu pois rippikoululaisen roolista. Hän opettelee tietoja ja taitoja, joita tarvitaan isosena toimimiseen. Ehkä tärkein näistä opittavista taidoista on kyky ottaa vastuuta. Riparilla nuori käy läpi yhden ikäkautensa merkittävimmistä virstanpylväistä. Rippikoulussa vietetään paljon aikaa kavereiden kanssa, ja rajojen kokeileminen kuuluu asiaan.

Isonen puolestaan on jo kokenut riparin huuman. Toisen kerran rippileirille tullessaan hänen roolinsa onkin ottaa vastuuta, suorittaa annetut työtehtävät ja samalla pitää hoksottimensa herkillä. Aikuisten ohjaajien ja nuorten rippikoululaisten välillä jää joskus huomaamatta sanattomia viestejä leirin tunnelmasta ja tunnetiloista. Isonen on välittäjä. Hän välittää ne tarpeelliset viestit riparilaisten ja ohjaajien välillä, jotka eivät syystä tai toisesta muuten mene perille asti.

Isonen välittää myös sanan toisessa merkityksessä. Hän välittää siitä, että riparilaiset saavat viettää onnistuneen leiriviikon. Ilman isosia eivät oppituntien ryhmätyöt olisi mahdollisia, ja iltaohjelma oli huomattavasti kuivempaa. Ilman isosia sauna ei lämpiäisi, eikä riparilauluissa olisi kitarasäestystä.

Oikeastaan isosena toimimiseen ei tarvita muuta kuin välittäminen. Loput tarvittavat taidot opitaan kyllä olemalla mukana isostoiminnassa. Jokaisessa viime kevään ja kesän rippikoululaisessa voi kyllä sanoa olevan ainesta välittäjäksi. Ota siis piilevät kykysi käyttöön ja tule mukaan isoskoulutukseen!

Isoskoulutus järjestetään keskiviikkoisin klo 16-17 srk-talon alakerrassa päiväkerhotilassa. Voit ilmoittautua mukaan ensimmäisessä kokoontumisessa 3.9. Isoskoulutus on ilmainen.

Laura Kauhanen, ma. nuorisotyönohjaaja