Koko Suomen kansa pääsi osalliseksi Iivon ja Kertun hienosta hiihtomenestyksestä. Vieremän urheilukentän kansanjuhlassa, viime viikon maanantai-iltana, saatoimme osallistua Niskasten sisarusten voitonjuhlaan. Olimme eläneet kisojen suuret tunteet, sen jännittävät hetket, pettymyksenkin ja jakaneet sen ilot. Voittajien oli helppo hymyillä ja läsnä olevien oli helppo iloita heidän kanssaan. Olimme jakaneet yhteisen kokemuksen, jota ajatellessa suu hymyää helposti vieläkin. Juha Miedon mukaan voittoon tarvitaan hyvä perimä ja askeesiin verrattava ahkera harjoittelu.

Jos hiihdossa aikoo voittaa, silloin ei auta urheilijan lipsua eikä suksenkaan. Tarvitaan henkilökohtaisia uhrauksia. Helppo tie ei ole vaihtoehto. Raamatussa kerrotaan (Matt. 16:21-23), kuinka Pietari ehdotti Jeesukselle helppoa tietä, kun Herramme ilmoitti kärsimystiestään, joka johti kuoleman kautta ylösnousemukseen. Jeesus ei valinnut helppoa tietä.

Maailmassa on paljon kärsimystä ja vääryyttä, suoranaista julmuutta. Sitä löytyy läheltä ja kaukaa. Se ahdistaa. Osaksi se johtuu synnistä. Synnistä kertovat ne omat ajatukset, sanat, teot ja laiminlyönnit, jotka eivät ole rakkauden kaksoiskäskyn mukaisia. Emme aina itsekään ymmärrä aiheuttavamme kärsimystä, mutta Jeesus haluaa auttaa meitä. Hän kärsi meidän syntiemme vuoksi, meidän puolestamme. Synnit annetaan anteeksi, ettemme syyllisyydessämme menettäisi vielä Jumalaakin. Selvitäksemme elämämme erehdyksistä, ihmisenä olemisen vaikeudesta ja taakasta, tarvitsemme täydellisen anteeksiantamuksen, jota emme mitenkään ansaitse, vaan, joka annetaan meille Jumalan sulasta rakkaudesta lahjaksi. Synnin syyllisyydestä ja ahdistuksesta voidaan päätyä voimaantumiseen ja lähimmäisenrakkauteen.

Jeesus on hiihtänyt elämänsä matkan, voittanut kärsimyksen, kaiken ahdistuksen ja päässyt perille. Latu on avattu. Hänen sanansa valmentaa meitä, mutta jokaisen on itse harjoiteltava rakkautta ja kärsivällisyyttä tämän elämän taipaleilla. Jokaisella kristityllä on hyvä perimä. Jokainen Kristukseen kastettu on hänen kuolemaansa ja ylösnousemukseensa kastettu. Saamme elää osallisina hänen voitostaan. Kun lopullinen voitto on tosiasia, siitä iloitaan ja riemuitaan yhdessä. Eikä Jumalan kansan voitonjuhlan humu lakkaa kuulumasta milloinkaan.

 

Jukka Koivusalo, kirkkoherra